Suomessa

Aikido Suomessa 2000-luvulla

Aikidoa on harrastettu Suomessa vuodesta 1970 lähtien. Kolmenkymmenen vuoden aikana laji on kasvanut vähitellen, harrastajamäärän ollessa nykyään noin 3.000, joista vajaa kolmannes on juniori-ikäisiä. Kokonaisuudessaan reippaasti yli 10.000 henkeä on tutustunut lajiin peruskurssin kautta.

Seuroja on noin 70 eri puolilla maata. Pohjoisin seura löytyy Rovaniemeltä ja eteläisin Tammisaaresta. Lähes kaikki suomalaiset aikidoseurat ovat Suomen Aikidoliitto ry:n jäseniä.

Kuluneiden vuosien aikana suomalaiset ovat lunastaneet paikkansa kasvavassa aikidoyhteisössä, ja maassamme on jo useita korkeatasoisia ja pitkälle edenneitä harrastajia sekä muutama ammattilaisopettaja. Osa heistä käy pitämässä aikidoleirejä myös ulkomailla.

Suomalaiset harrastajat ovat osa kansainvälistä aikidoyhteisöä, johon kuuluu noin miljoona lajin harrastajaa. Ulkomaiset aikido-opettajat käyvät säännöllisesti Suomessa vierailuilla, ja monet suomalaiset lajin harrastajat ovat käyneet pitkillä harjoittelumatkoilla lajin emomaassa Japanissa.

Lyhyt historiikki

Max Jensen on ensimmäisiä suomalaisia, joka kirjoitti aikidosta. Seuraava on lainaus hänen kirjastaan Judo vuodelta 1974:

”Aikidon harjoituksessa kiinnitetään ensin huomio vastustajan otteesta vapautumiseen, jotka johtavat sitten kämmen-, ranne- ja kyynärpäälukkoihin tai lyönteihin. Näitä liikkeitä on yli 2 000. Harjoituksen pääasiallisena pyrkimyksenä ei kuitenkaan ole ainoastaan tekniikan kehitys, vaan henkisen voiman kehittäminen. Tämän henkisen voiman katsotaan sijaitsevan vatsan pohjassa (seikan tandeissa). Tämän voiman vuosia kestävä kehittäminen johtaa fantastisiin tuloksiin. Voiman keskittäminen johtaa siihen, ettei voimakaskaan mies voisi esim. nostaa etevää aikidon harrastajaa, koska tämä keskittämällä voimansa voi estää sen. Olen itse saanut todeta tämän, en tahtonut voida uskoa silmiäni. On vain todettava, että tiede ei pysty vielä selittämään kaikkia tämäntapaisia ilmiöitä.”

No, tämä lainaus ei välttämättä kerro paljoakaan aikidon harrastamisen todellisuudesta, mutta arvonsa sillä on varhaisena mainintana.

Jensen ei kuitenkaan tuonut aikidoa Suomeen, vaan kunnia tästä lankeaa Toshikazu Ichimura -senseille, joka vaikutti Ruotsissa 1960-luvun lopulta lähtien. Hänen oppilaansa suomenruotsalainen Trygve Forssten sai opettajan vakuutetuksi Suomessa piilevistä mahdollisuuksista,  ja näin pidettiin lajin ensimmäiset näytökset huhtikuussa 1970 Turussa ja Helsingissä.

Kurssitoiminta käynnistyi vähitellen ja 70-luvun kuluessa syntyi suomalainen aikido. Laji kehittyi tasaisesti vuoteen 1986 asti, jolloin Ichimura-sensei palasi Japaniin. Tämän jälkeen Suomi siirtyi Yasuo Kobayashi -sensein vastuulle, joka oppilaansa Kazuo Igarashi -sensein kanssa on käynyt säännöllisesti Suomessa.

Vähitellen myös muut japanilaiset ja eurooppalaiset aikido-opettajat saivat oppilaita Suomesta ja sekä harrastajien että seurojen kirjo kasvoi tasaisesti. Nykyään suomalainen aikidoyhteisö onkin muodostunut moniääniseksi kokonaisuudeksi, josta lajia löytyy monilla eri mausteilla ja näkemyksillä sävytettynä.

Muutamia merkkipaaluja

1970
Turussa ja Helsingissä ensimmäiset aikidonäytökset, Ichimura-sensei.
Suomen Aikidoliitto ry perustetaan.
1974
Ensimmäinen musta vyö (1. dan) Rainer Varikselle.
1976
International Aikido Federation -jäsenyys.
1977
Yasuo Kobayashi -sensei pitää ensimmäisen harjoitusleirinsä Suomessa.
1979
Aikido-lehti aloitti ilmestymisen ja sitä julkaistaan vuoteen 1990 asti.
1985
Aikidoliitto hyväksytään SVUL:n jäseneksi.
1986
Ichimura-sensei palaa Japaniin.
1987
Aikidoliitto saa valtionapukelpoisuuden.
1990
Moriteru Ueshiba, aikidon perustajan pojanpoika ja lajin nykyinen johtohahmo, vierailee ensimmäisen kerran Suomessa.
1991
WSOY julkaisee Petteri Sileniuksen kirjan Aikido – harmonisen voiman tie.
1993
Aikidoliitosta tulee vastaperustetun SLU:n jäsenjärjestö.
1995
Aikidoliiton 25-vuotisjuhlat vietettiin kotimaisten opettajien johdolla Helsingin Kaapelitehtaalla.
1997
Aikido on esittelylajina World Games -tapahtumassa Lahdessa. Kansainvälisten esiintyjien kärkinimenä on Moriteru Ueshiba.
Aikido-lehti alkaa ilmestyä tauon jälkeen uudestaan kaksi kertaa vuodessa.
2000
30-vuotisjuhlat Helsingissä ja Turussa, Kobayashi-sensei ja suomalaiset opettajat.
2010
40-vuotisjuhlat Vantaalla, Seishiro Endo Sensei 8. dan ja Yasuo Kobayashi Sensei 8. dan
2014
Juhani Laisille myönnettiin ensimmäisenä suomalaisena 7. dan aikidossa.
2015
45-vuotisjuhlat Helsingissä, Waka Sensei Mitsuteru Ueshiba ja Oyama sensei.